Дарители обогатиха музея на Чудомир

  • 11 март 2016, 18:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5cf732c1 11ba ff9a

С нови музейни единици се сдоби казанлъшкият музей „Чудомир“ броени дни преди рождената дата 25 март на хумориста Димитър Чорбаджийски.


Две дарителки от фамилията предоставиха архиве и учителското бюро на Георги Чорбаджийски, по-големият брат на писателя, който е бил известен учител и общественик.


Очаква се до две седмици в самото навечерие на традиицонните Чудомирови празници да бъде предаден и дневникът на дядо Георги, в който той е описал събитията от края ХІХ до средата на ХХ век.


Междувременно от музея съобщиха, че до началото на април ще запоне работата по създаването на електронен регистър на всички книги, ръкописи, картини и вещи, завещани от писателя и съпругата ву Мара Чорбаджийска на казанлъчани.


На първо време в него ще бъдат включини 3000 тома от личната библиотека на писателя – и още 2 000 от служебната библиотека на музея.


Първите два модула на софтуера за създаването на електронния каталог ще бъдат предоставени от „Автоматизирана библиотека” – РС-ТМ” ООД.
Електронният каталог на наследството на Чудомир, в който ще фитурират над 25 000 единици, ще създаде възможност бързо и лесно да намират по дати и години, по съдържание, по имена и други критерии документи, свързани с неговия живот и богато творчество.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.