Дарителските организации трябва да се контролират взаимно

  • 08 ноември 2020, 13:20
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0

Дарителските организации у нас няма как да не се чувстват засегнати от скандала около начина, по който се управляват средства от една от най-големите платформи за набиране на дарения, защото такива скандали водят до рушенето на доверието на дарителите. Ние, повечето от организациите от този сектор, съвсем скоро ще излезем с позиция и с конкретни предложения как да не се губи това доверие. Моето мнение е, че това може да стане като се покажат стандартите в тази работа, за да не се допускат непрофесионални решения в тази област. Много са важни  и резултатите от проверките, защото всичко, което се изнесе в публичното пространство, може да се окаже законно. Така коментира пред Kmeta.bg Елица Баракова, изпълнителен директор на влиятелната международна организация BCause вълната от негативни коментари срещу неправителствени организации, които се занимават с дарителство след изнесените данни за начина, по който се управляват средствата на дарителите от популярна платформа.

Според Баракова има проблем с отчетите на организациите, които след преместването си от Министерствто на правосъдието към Търговския регистър се обработват много бавно. Проблем има с липсата на контролиращ орган, макар че такъв е правосъдното ведомство.  Много стриктно трябва да се следи дали се спазва принципа на работа в обществена полза, дали има конфликт на интереси, дали има свързаност с лица, семейства и фирма. Това трябва да бъде обект на проверка, каза Баракова.

Тя допълни, че в някои държави има закони за публичните кампании и в момента тази дискусия върви и у нас. Моето мнение е, че законите рядко оправят нещата, а че секторът трябва да има по-силна саморегулация и сам да показва стандартите и да алармира обществото, ако някоя от организациите, които се занимават с дарителство, ги нарушава.

Липса на доверие в здравеопазването

Баракова допълни, че най-големият проблем в  стотиците кампании за лечение, които се провеждат у нас са, че хората не се чувстват уверени, че могат да получат услугата в българското здравеопазване.  Тя уточни, че когато се разболее бебе, практиката е да се обявява кампания за набиране на средства, а то би получило лечение у нас и средства от страна на държава, защото има механизми за това. Според Баракова липсата на доверие в държавата, че тя ще реагира адекватно на такива случаи, е довело до многобройните  кампании за набиране на средства. Не се реши ли проблемът с лечение на български граждани у нас и в чужбина, ще продължим да разчитаме на дарители и винаги ще гърмят някакви скандали, каза още Баракова.

Какви са стандартите

Стандартите за дарителските платформи включват ясни правила и сключване на договори между получателя и посредника и той да е наясно какво ще получи и какво ще му бъде удържано. Дарителят трябва да има ясна информация за ролите в тази дарителска платформа и задължително да е поставен таван на разходи за управление, каквито са световните стандарти. Тези платформи не могат да формират печалба, а трябва да покриват реалистични и присъщи разходи като наеми и заплати. Ако се съберат повече пари, отколкото са разходите, добрата практика е средствата да отиват обратно към кампаниите или пък да отиват в други кампании и да се използват по предназначение, а не за увеличаване на печалбата на организатора. Добър стандарт е и публичното оповестяване на отчетите, които съдържат приходи и разходи, а не само разказването на истории за болни и нуждаещи се хора. Важен стандарт е етичността при популяризирането на дарителските кампании. Болните хора и децата, които са в ситуация на уязвимост, не трябва да попадат в още по-голяма уязвимост заради предлагането им като стока, коментира Баракова. Тя допълни, че не трябва да се лъже за медицинската целесъобразност  и да се посочи честно какъв резултат се очаква след определено лечение. Баракова смята, че организаторите на такива кампании имат отговорността да спестява на дарителите пари там, където може. Ако случаят може да бъде покрито от държавния бюджет, тази възможност трябва да бъде изчерпана, допълни тя. В DMS платформата има много строги правила за всички това и те са въведени, за да бъдат защитени и двете страни, коментира Баракова. Тя допълни, че за да се стартира кампания се изискват ясни епикризи с посочено лечение, ясна проформа фактура къде ще се проведе лечението, както и защитена дарителска сметка, от които не може да се тегли кеш, а парите се използват само безкасово и целево. Баракова допълни, че тези са трите стълба на документация и те трябва да се спазват. В момента наблюдаваме отдръпване от дарителството, но се надяваме това да се промени, коментира още изпълнителният директор на BCause.