Дарителството е част от манталитета на учениците в Карлово

  • 23 януари 2019, 11:04
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 51162341 987349344807305 6669715990256812032 n

Шест ученички от Карлово, Сопот и Калофер отрязаха косите си, за да ги дарят на онкоболни деца. Четири от момичетата са възпитанички на ОУ "Св. Кирил и Методий" в града на Дякона. Възпитава ли се доброто? Какви други благотворителни инициативи провежда школото? Притежават ли днешните деца тези добродетели и ценности, към които се стремим, но сякаш сме и позабравили? Как училището ще отбележи 146-годишнината от гибелта на Левски? Какви цели си поставя през 2019 г.? По тези и още въпроси разговаряхме с Доньо Тодоров - директор на ОУ "Св. Кирил и Методий".

- Г-н Тодоров, кой има заслугата за благородното дело на ученичките да отрежат косите си в помощ на онкоболни деца?

- И в личен план, и като директор на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" изключително много се гордея с делото на нашите ученици. Класната ръководителка на 1 "А" клас г-жа Станка Загорчева и майката на две от децата са оказали най-голямо влияние при взимането на това решение. 

- Възпитава ли се доброто? По какъв начин вашето училище се стреми към това?

- При нас това е един от най-важни приоритети - нашите ученици да бъдат не само отличници, а и добри хора. Мога да обобщя дори в национален план - и най-модерните компютри да се закупят, и най-новите технологии да се въведат в образованието, ролята на учителя, който да възпитава - никой не може да измести. Именно затова в нашата политика и ръководство на училището работим в тази посока да възпитаваме. От голямо значение е и работата с родителите, които много активно се включват и ни помагат в тази задача. 

- Какви други благотворителни инициативи провеждате/участвате?

- ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" постоянно се включва в благотворителни инициативи. Пета поредна година в дните преди Коледа нашите ученици заедно с техните учители и с помощта на родителите организират благотворителен базар, средствата от който се даряват на някаква кауза. Няколко години подред с решение на ученическия съвет помагаме на Българската Коледа. Поредна година сме част и от кампания за набиране на дрехи и обувки за нуждаещите се деца от ОУ "Генерал Карцов" в село Христо Даново. 

- Как учениците приемат тези иницитиви?

- Децата се чувстват удовлетворени и заразени с идеята да помагат и да бъдат съпричастни. За това говори самият факт, че в подготовката на благотворителния базар се включват почти всички наши ученици и родители. Цялата организация лежи върху плещите им. Дарителството вече се е превърнало в част от манталитета на нашите ученици. Може би атмосферата в Карлово е такава, историята на града ни е такава, традициите ни са такива и не бива да забравяме, че до/около нас е Евлоги Георгиев (най-големият дарител в нашата история). Историята на Карлово е достатъчно богата на дарителски примери. 

- Какви са днешните ученици? Притежават ли тези "стари" добродетели и ценности, към които се стремим, но сякаш сме и позабравили? 

- Както вече казах - важно е да бъдат отлични ученици, но също е много важно (особено в този съвременен свят, несигурен и бързо променящ се) нашите деца да имат една здрава ценностна система. Дарителството и чувството за взаимнопомощ са много важни. Добродетелите ги носят в сърцата си. Нашата нелека задача, задачата на учителите е, да ги открием и да ги насочим в правилната посока. 

- "Умните" технологии все по-осезаемо и неизбежно навлизат в класните стаи. Много училища в страната използват най-различни модерни похвати, свързани с дигитализирането на учебния процес (електронни дневници, интерактивни дъски и т.н.). Къде стои училището в Карлово в сферата на "умното" образование?

- Не можем да се изолираме и да избягаме от новите технологии. Вървим в тази посока. До края на годината най-вероятно ще имаме пробен електронен дневник. Преди 2 години участвахме в Националната програма "Ученически олимпиади и състезания", с която изградихме два отлични компютърни кабинета. С помощта на настоятелството имаме окабеляване във всеки един кабинет, с отлична връзка с интернет. Освен това кабинетите по природни наука са оборудвани с мултимедии. Колегите, които имат желание винаги могат да използват електронни уроци. 

- Какви цели си поставя училището в Карлово за настоящата година?

- През 2018 г. училището ни навърши 50 години. За това време се утвърди като един образователен център на територията на Карлово. Нещото, което е емблема на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"  е интензивното изучаване на хореография. Нашите ученици са в основата на ансамбъл "Розова долина" към читалището и голямата амбиция на ръководството е да успеем да изградим една зала за часовете по хореография. 

- Говорейки за емблеми, няма начин да не споменем най-голямата емблема не само на Карлово, но и на цяла България - Васил Левски. На 18 февруари се навършват 146 години от гибелта на Апостола. Как училището ще отбележи това събитие, ще се включват ли децата в инициативи по този повод?

- Организатор на честванията за Апостола на свободата е община Карлово. Нашите ученици винаги участват в поклоненията във връзка с годишнина от неговото обесване. По-специално, на територията на училището седмокласниците подготвят открити уроци с помощта на колегите по история и запознават останалите гости с делото и живота на Васил Левски.