Дават на съд адвокат, измамил 12 варненци

  • 02 април 2019, 15:33
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 32

Варненски адвокат е предаден на съд за измама за над половин милион лева. Парите са взети от общо 12 клиенти, на които 38-годишният Мирослав А. заявявал, че ще участва от тяхно име в обявени на публична продан имоти по различни изпълнителни дела. Обещавал им правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на недвижими имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите за покупката, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.

Престъпната схема действала от 2 юли 2015 г. до 16 февруари 2017 г. Според изготвения от Районната прокуратура във Варна обвинителен акт става дума за 9 измами, извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и еднородност на вината.

Причинената от престъплението имотна вреда на пострадалите надхвърля 140-кратния размер на минималната работна заплата към 16 февруари 2017 г. (460 лева). Стойността на щетата надхвърля повече от 7 пъти тази, която дефинира наличието на особено големи размери. Случаят с измамите на адвокат Мирослав А. е особено тежък, защото извършеното престъпление заради настъпилите вредни последици и другите отегчаващи отговорността обстоятелства разкриват изключително високата степен на обществената опасност и на деянието, и на дееца, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Обвиняемият е въвел в заблуждение 12 души, някои от които съпрузи, за продължителен период от време, за да не бъде разкрит и изобличен. В резултат на действията му са пострадали 13 лица, които се претърпели имотна измама. Подсъдимият бил препоръчан от съседи и познати, дори от родителите си, на пострадалите. Те са му се доверили заради професията му на адвокат и са го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им. Дори когато Мирослав А. бил лишен от право да упражнява адвокатската професия, той продължил да извършва измами, като се представял за действащ адвокат.

Прощуратурата е посочила като смекчаващи отговорността обстоятелства факта, че извършителят е бил неосъждан и че е възстановил част от причинените щети. Те обаче са едва 65 353 лв. от причинените щети с общ размер 505 623 лв.

Бившият адвокат е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Районната прокуратура във Варна му е наложила и забрана да напуска страната. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.