Деца и учители се забавляват в академии, млади почват бизнес

  • 21 февруари 2020, 12:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%97%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%be %d0%bb%d1%8f%d1%82%d0%be  %d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0 %d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd1

Деца се забавляват през ваканциите в образователно-приключенските летни академии за деца "Забавно лято". Вдъхновени от енергията и ентусиазма на учениците си след тези школи, учители попиват нови забавни методи за обучение на младежите в Академия за учители. След което преподавателите признават, че новите методи, които са усвоили, се опитват да приложат където е възможно и в час. Лекарски екипи обикалят села и преглеждат възрастни хора, като част от пациентите никога не са ходили на доктор, а при някои се откриват заболявание и веднага се назначава лечение. Млади хора с идеи за развитие на собствен бизнес пък биват напътствани как да превърнат идеите си в реалност и "машината да се завърти". Това са само малка част от вдъхновяващите примери по програмата "Забаво лято, грижовна есен", която се осъществява от 2015 г. насам от Фондация "Бикоуз", която работи с подкрепата на Филип Морис България, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и подкрепа за тютюнопроизводителните общности. 

През изминалата 2019 г. близо 650 деца са посетили безплатните Академии за деца, като 81% от тях са завършили научните си проекти. Преподаватели са минали обучения за иновативно обучение на децата, лекари са извършили близо 500 безплатни прегледа на възрастни хора, от които 48% са започнали лечение. През миналата година млади хора са подали около 150 бизнес идеи, като жури е пресяло 50 от тях, които са влезли в надпреварата да получат съвети как да реализират плановете си и да получат 10 000 лева.  В Силистра например вече има каяк клуб, с който туристите се развеждат по реката. В Благоевград отвори козметичен клуб със собствена марка козметика. Това са част от постиженията за 2019 г., които изпълнителният директор на Фондация "Бикоуз" Елица Баракова обобщи. За 5 г. програмата е инвестирала във всички обучения и прегледи над 1 млн. лева.

"Привличаме съмишлевици, вдъхновяваме се от истории. Ще продължим да разширяваме програмата", каза Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България на обобщаващото събитие за 2019 г., което се проведе в клуб "Перото" в НДК в четвъртък вечерта. На него присъстваха деца, учители, лекари, млади предприемачи по различните програми. Те разказаха личните си впечатления от програмите, в които са участвали.

Медицинските прегреди се реализират по програмата за безплатни консултации за възрастни хора с Фондация "Направи добро - Александровска". Д-р Цветан Гатев от Александровска болница, участвал в програмата, разказа че лекарските екипи обикалят места, където няма достатъчно специализирана медицинска помощ по селата. "Правихме прегледите в бившите здравни служби. Хората са зажяднели за внимание. Открихме много хора със захарен диабет и ги насочихме за лечение", обобщи д-р Гатев.

Менторите от Академията за местни предприемачи помагат със съвети на хората с идеи как да ги превърнат в работещ бизнес, от който да се издържат. Срещнахме се с 14 предприемачи от регионите - смислени проекти на млади хора, каза Мартина Григорова от журито. Така например млади хора от Харманли са били подкрепени за идеята си да направят сайт за тахан и мед, вдъхновени от хобито на баща си да гледа пчели. Почулихме много практични съвети за бизнес, разказаха София и Павел от Харманли. 

Ученици от СУ "Васил Левски" от Крумовград вече 3 г. участват в Лятната академия "Забавно лято". Децата разказаха, че участват, защото е забавно и се разнообразяват през ваканциите. "Играем игри, по-забавно е от колкото да седиш вкъщи. Научихме се да работим в екип. В една от задачите търсихме информация с и без да ползваме интернет", разказаха децата.

Учители допълниха, че след такава Лятна академия техни възпитаници имали задача в клас да направят презентация. Децата подходили иновативно и направили "жива" презентация без компютър - всеки ученик бил отделен слайд. 

Така те научили как да представят учебния материал с игри на открито, с пикници. Децата влизат в ролята на журналисти, на пирати, играят на игри със забележителностите на моя роден край. Участват в състезания "Защо се усмихвам", "Защо падат листата". Единият от учителите разказа, че е поискала да се обучи заради дъщеря си, която е била в детската Академия. Сега вече водя "Забавна математика", каза учителят. И допълни: "Ученикът не е кофа, която трябва да напълня. Ученикът е факел, който трябва да запаля".

За изминалите 5 г. програмата е обхванала над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. 

Снимки: Красимир Свраков/Kmeta.bg