Деца на наши емигранти четат на открито в Разград

  • 24 август 2013, 11:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a4a191d70b0

Българчета, които живеят в чужбина, откриха чудесна възможност да четат български книги и да разговарят на родния език. Лятната читалня "С книга под небето", организирана от библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград стана хит сред децата на емигрантите.


Десетки фамилии, живеещи по целия свят, използват летния си престой в града, за да заведат децата си там. В градината край фондохранилището работи занималня, в която децата могат да четат, да слушат приказки, да рисуват или просто да играят.


"Всеки ден оттук минават средно по 50 деца. Площадката под дърветата се превръща в многоезичен Вавилон, в който българчета разговарят на немски, английски, холандски, френски, но се разбират. Всички знаят български думи и смесицата от езици и емоции е неповторима", споделя кураторът на читалнята Димитър Петров.


Читалнята е любимо място и на десетки баби и дядовци, на които гостуват внучетата от чужбина. Там се намират детски книжки с народни приказки, с помощта, на които децата усвояват фолклорното богатство на своя народ.


Читалнята ще приема деца до началото на септември.