Деца стават занаятчии на търновската чаршия

  • 31 август 2015, 13:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 5968 4887

Деца и техните родители стават занаятчии на Самоводската чаршия в старата столица, учейки се да изработват керамика и да правят брошки.  Инициативата на  Община Велико Търново и общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” привлича вниманието и на гостите на старата столица. Малки и по-големи от цялата страна и чужбина, които са избрали да прекарат ваканцията и почивката си във Велико Търново, не пропускат възможността да усвоят традиционните български умения, а също и да усетят духа на културните традиции.


Лятното училище по занаяти започна на 15 август и ще продължи без прекъсване до 13 септември, като обученията са напълно безплатни. Само за две седмици през дюкяните и работилниците по Улицата на занаятите преминаха близо 300 малчугани. Те се учат да правят бижута, майсторят панички и плочки с различни орнаменти, създават брошки и шноли с цветя от текстил. Децата усвояват и тънкостите на пирографията.


Занаятите и задачите, които малчуганите получават, са така подбрани, че да са напълно безвредни. Майсторите от Самоводската чаршия отделят нужното внимание и време на всеки един малък чирак. Всички възпитаници на Лятното училище по занаят ще получат своите свидетелства за чираци в Нощта на Самоводската чаршия, която ще се състои на 19 септември.


Уроците в работилниците и дюкяните, които се намират по Улицата на занаятите, са всекидневни. В понеделник и вторник са часовете по дърворезба и грънчарство. В сряда и четвъртък е обучението по рисуване. В четвъртък и петък децата усвояват тънкостите на бижутерството. Всяка сряда и петък има занимания по плъсти и бродиране. Тъкачество на Чаршията ще може да се учи на 12 септември. Кожарската работилница ще приема малчугани на 5, 6,12 и 13 септември.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.