Деца-таланти с приз на името на доц. Вероника Вълканова

  • 18 април 2019, 10:22
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%92%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0

Българчета от Канада и САЩ, през Чехия и Испания, до Молдова и Украйна мерят сили в състезание по родолюбие. 500 лв. пък ще си разделят най-талантливите малки поети, есеисти и художници от 12 страни, които на 19 април ще бъдат отличени със специалната награда в памет на доц. Вероника Вълканова – изтъкнат педагог, психолог и университетски преподавател. Призът е учреден от колеги на преподавателката от СУ „Св. Климент Охридски“, която през 2016 г. си отиде едва на 55 години.

Победителите в надпреварата ще бъдат избрани сред повече от 430 деца с талант в литературата и изобразителното изкуство. Над 100 малки творци от цял свят ще заслужат отличия в различните категории на конкурса, организиран в рамките на форума „Велики Преслав – история на цял един народ“. Патриотичната инициатива е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, а церемонията ще е в Археологическия музей на Велики Преслав, където творбите на всички участници ще бъдат подредени в изложба. Амбицията на организаторите е есетата, стиховете и рисунките да бъдат изпратени до всички близо 400 български училища в чужбина.

„Доц. Вълканова мечтаеше за образование, което да стимулира творческите сили на децата, а не да ги ограничава; образование, което да дава, а не да отнема свободата на мисълта. Тя работеше всеотдайно да осъществи тази своя мечта, обучавайки стотици учители от цялата страна“, коментират Кристина Велинова, учредител на наградата, колеги и приятели. Това не е първият приз в памет на доц. Вълканова. След смъртта й през 2016 г. се присъжда ежегодна стипендия на нейно име на изявени студенти от специалност „Педагогика на масовата и художествена комуникация” във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер.

На снимката: доц. Вероника Вълканова