Деца учат грънчарство и шевици в кюстендилско село

  • 01 август 2020, 12:01
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%be

Започна третата смяна за лятното обучение в детското ваканционно  селище "Живей с любов" край кюстендилското с.Смоличано,  разказаха от общината в Невестино, която съдейства, и главният организатор на школата Елена Начева. Както Kmeta.bg писа, селището беше открито миналата година.

Детското селище е комплекс от пет стари и порутени до откриването на "Живей с любов" къщи и постройки, които сега са реставрирани, в махала Рекалийска на с. Смоличано. В близост до известния водопад Света Ана и недалече от атракцията 500-годишен дъб (цер). Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и и библиотека.  Децата са в автентични  условия за пребиваване, сред природата и местния бит.

Графикът на селището е запълнен през цялото лято .Тук са деца от цялата страна. При второто издание "обитатеите" му  учат грънчарство, гостува им известен майстор. Както и бродерия и шевици от известна местна  виртуозка в тази дисциплина.

Оперна певица им преподава "История на музиката". Шампионка им показва тайните в каратето. Гледат и помагат при издояването на козите в стадото на фермер от селото, участват в отглеждането на зеленчука в близката градина. И т.н.  Разбира се - спазват се всички противоепидемичин мерки. Но -- "вируси в планината няма", казва организаторката Елена Начева.

Снимки: Кирил Иванов