Деца в Сатовча сменят приключенски лагер с училище

  • 12 септември 2016, 11:15
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium deca

deca2

126 деца в община Сатовча на възраст от 6 до 14 години изоставиха приключенските лагери, за да се подготвят за първия учебен ден. Личностно развитие, връзка с другите, толерантност, отговорност и опазване на околната среда. Това са част от уменията, които подрастващите развиха чрез забавни игри, физически активности, екипни предизвикателства и театрални постановки.

Образователната академия „Забавно лято, грижовна есен” се организира от общинска администрация и Фондация „BCause”, в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега”. В приключенията участваха деца от селата Сатовча, Вълкосел, Кочан и Слащен.

Най-интересен за малчуганите се оказа предметът „СОЛО” – лично време за вглъбяване и размисъл. Работиха в екип, създаваха свои племена, пяха автентични песни, танцуваха, месиха питки от лимец, правиха животни от сено. „Ръстът на интереса към Приключенско-образователната академия ни дава надежда, че деца и родители имат нужда от такава програма. Забавната форма на общуване и опознаване на света е и предпоставка за изграждане на ученолюбие”, твърдят организаторите.

Целта е ангажирането на децата през целия ден в най-усилния сезон на тютюнопроизводителите в региона, когато се прибира тютюнът. По този начин учениците не са по тютюневите ниви, а в приключенските лагери и се постига превенция на детския труд.