Ден на изкуството и културата на Одрин в Пловдив

  • 31 май 2014, 15:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5388a89fa67ed

Ден на изкуството и културата на Одрин в Пловдив бе организирано днес от Генералното консулство на Турция в града и областната администрация на Одрин, съобщава БГНЕС.


В Стария град пред къщата -музей на Златю Бояджиев бяха изложени любопитни предмети на изкуството, демонстриращи типични стари занаяти за южните ни съседи. Едана от масите бе отрупана с уханни плодове, но ароматът всъщност е на сапун, така наречените Сапуни на султаните.


Преди години това е бил специален подарък за високи гости, а жените на султана и наложниците са го използвали за ароматизатор на дрехи и чеиз. Бяха показани кожените изделия, работени по технологията едирнекари- върху кожата, от която са изработени и показаните тук панталони за мазни борби, се рисува с боя и лак.


Освен за панталони, техниката се е използвала за украса на корици на книги, сандъци за чеиз, кутии за пари.


Интерес сред пловдивчани и гостите на Стария Пловдив предизвикаха и картините и предметите от техниката ебру- рисуване във вода. Денят на изкуството и културата на Одрин в Пловдив включва и фотографска изложба с черно- бели снимки от стария Одрин.


Вечерта ще бъдат почерпени гостите с одринския специалитет джигер тава- пържен черен дроб, нарязан на тънки парченца, напитката хардалия, в която има горчица.


*Още новини от Пловдив четете тук