Ден за боядисване на яйца

  • 02 май 2013, 05:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a16e594cd97

Днес 2 май 2013 г. е Велики четвъртък - първият ден, в който се боядисват великденските яйца. Ритуалът може да бъде отложен и за рано сутринта на Велика събота.


Боядисването на великденските яйца трябва да започне рано сутрин. Първото яйце винаги се боядисва в червено и по изгрев слънце. След това с него за здраве се докосват лицата на най-малките членове на семейството. Яйцето се поставя до икона и се пази до следващия Великден.


В търговищкото село Стража възрастни жени показаха в местното читалище как се правят писани яйца по стари рецепти, предаде БНТ. Всяка година на този ден те си организират Великденска работилница, изложба и конкурс за най-красиво яйце.


Според обичая, в село Стража момите боядисват яйцата, които са им дарени при лазаруването миналата събота. Баба Цветанка разказа как в миналото са шарели великденските яйца с отвари от билки и природни багрила, но сега децата използваха съвременни бои.


"Първото яйце се боядисва червено, заради кръвта на Исус Христос, защото червеното предпазва от зла беда в къщата", разказа местно момиченце.