Депутат подкрепи дневния център за деца в Монтана

  • 05 февруари 2019, 18:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium dc

Депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров подкрепи дневния център за деца и младежи с умствени увреждания в Монтана, съобщиха от социалното заведение. Той извоюва от МТСП още 4 места за нуждаещи се като делегирана държавна дейност. Става въпрос за посетители, навършили 18 години. Те трябва да остават по домовете си, а родителите им не могат да работят, защото трябва да се грижат за тях.

Дневният център е открит през 2001 година с капацитет от 36 места за деца от 3 до 18-годишна възраст.  След време в сградата е открито още едно звено за младежи, навършили 18 години. Но местата в него са ограничени – само 12. С новите ще бъдат задоволени нуждите от грижа за досегашните посетители на дома, стигнали пълнолетие.

В дневния център децата с увреждания се довеждат сутрин и вечер се прибират по домовете си. През деня за тях се грижи квалифиицран екип от специалисти – психолог, логопед, рехабилитатор, педагози, възпитатели. Те подкрепят и развиват децата социално и емоционално. В часове по трудотерапия придобиват трудови навици – обучават се на готварство, шивачество, отглеждане на цветя. Занимания по рисуване, моделиране, апликация пък създават у тях естетически възприятия за средата, в която се включват след напускане на центъра.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!