Десетки фирми заработват след карантината в Банско

  • 02 април 2020, 11:31
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 7

Иван Кадев е кмет на община Банско. Той спечели местните избори миналата есен, като получи безпрецедентна широка подкрепа от партии и граждански организации. Сега на него се пада тежката задача да управлява в извънредно положение, въведено в страната, а в продължение на две седмици градът под Тодорка бе под пълна карантина. Никой не можеше нито да излиза, нито да влиза в най-добрия ни зимен курорт. За тези дни на предизвикателства, както и за това, което предстои пред общинската управа разговаряме с градоначалника на Банско.

- Г-н Кадев, как премина Банско през тези две седмици на пълна карантина?

- Положихме всички усилия, за да се справим през тези две седмици, когато Банско бе под пълна блокада. Но битката продължава. Смятам, че успяхме да овладеем ситуацията. Преди карантината имаше доста български и чужди граждани в града ни. И в момента част от тях продължават да напускат Банско. Радващото е това, че хората се съобразиха с въведените мерки, проявиха разбиране и отговорност, за което им благодаря. Много бяха тези, които подкрепиха работата на Общинския кризисен щаб. Работим перфектно и в синхрон с Областния кризисен щаб, с ОД МВР-Благоевград, с РУ-Банско, с РС „ПБЗН”. Те ни оказват безценна помощ. Наложи се да се свържем с посолствата на Русия, на Великобритания, на Сърбия, за да организираме извеждането на техните граждани от курорта. Най-важното е, че хората останаха в домовете си, за да не се стигне до разпространение на коронавируса. Добата новина е, че 79-годиишният британски гражданин, който има апартамент в Банско, е излекуван и в момента е под домашна карантина.

- Заговори се, че личните лекари не са съобщавали за хора с грипоподобна симптоматика. Ще коментирате ли тази тема?

- Ще кажа само няколко важни неща. С личните лекари сме в непрекъснат диалог, те са изключителни професионалисти, те са на първа линия. Наясно са със ситуацията, те изпълняват стриктно разпорежданията на Регионалната здравна инспекция и на Националния оперативен щаб. Нямам никакви съмнения нито в техния морал, нито в тяхната всеотдайност, нито в техния професионализъм. Личните лекари са нашата опора, същото важи и за Спешния център в града, и за медиците в болницата в Разлог.

- Успявате ли да помагате на всички хора в нужда?

- Тези хора са нашата първа грижа. Защото сега трябва да покажем, че те не са сами и никога няма да бъдат оставени сами. Разбира се, не мога да подмина факта, че в тази дейност получаваме огромна подкрепа от наши съграждани – бизнесмени, обикновени хора, които ни помагат да осигуряваме изхранването на над 365 души в цялата община. През цялото време Бурхан Немутлу, собственик на хотел в Банско, храни 60-65 души. Много други следват неговия пример. Няма да откажем в тази трудна обстановка помощта на никой, който може да е полезен.

- Наложи ли се да вършите необичайни неща като общинска управа през тези две седмици?

- Много неща трябваше да направим, за да се справим с всички предизвикателства. От осигуряването на коридор и транспорт за родилки, които да родят децата си, през настаняване на хора в общежитие, където да имат покрив, топла вода и подслон, та стигнем до организирането и на тъжни ритуали – погребения. Всеки ден получаваме стотици обаждания, въпросите не спират. Вярвам, че действаме адекватно и сме дали всичко, което зависи от нас. Лично аз съм удовлетворен, че успяваме да сме полезни на банскалии и на гостите, които бяха в града ни при обявяването на пълната карантина в Банско.

- Кризата засяга силно икономиката. Ще заработят ли фирми, които бяха спрели дейност заради пълната карантина?

- Всеки знае, че за Банско са структуроопределящи хотелиерският и ресторантьорският бизнес. При тях сега е най-тежко. Надявам се, че скоро ще се нормализират нещата и те ще успеят да преминат през тази буря, без да са претърпели загуби, които да не могат да компенсират. Но тук функционират и много малки и средни предприятия, които дават поминък на стотици работници не само от Банско, не само от нашата община, но и от съседните общини. С бизнеса сме в непрекъснат контакт. Тези дни ще възстановят дейността си десетки фирми - дървопреработващи предприятия, ковачници, цехове за преработка на метали... Постигната е договорка с тях в следващите поне 10 дни да не връщат на работа работниците си от други населени места, това е като предпазна мярка и за банскалии, и за хората от другите населени места. Засега ще работят само с персонала, който е от града. И са длъжни да спазват всички санитарно-хигиенни изисквания. Най-важно в момента е да заработят, за да имат приходи, да няма съкратени работници, да няма хора, които ще останат без работа. Повечето собственици на такива фирми и предприятия гарантираха, че ще запазят броя на работните места.

- Ще търсите ли финансова помощ от държавата, тъй като със сигурност правите сериозни харчове, които не са били предвидени при приемането на бюджета?

- Предстои да направим пълен анализ, в момента обаче не пресмятаме разходите, защото от значение е да се справим с тази криза и това трябва да е нашият приоритет. Ще отделим време за разчети, когато всичко отмине. Задължително ще поискаме подкрепа от държавата, надявам се, че няма да ни бъде отказана помощ. Открита е и набирателна сметка, в която вече има постъпления, помагат граждани, бизнесмени, политически партии. Все още не сме пипали пари от нея, но скоро ще трябва да го направим, защото идва време за разплащане с фирми и доставчици.

- Какво е вашето послание към банскалии?

- Искам да кажа на моите съграждани, че сложната ситуация ще продължи. Опасността от коронавируса въобще не е преминала. И в момента има хора със симптоми, но са в добро общо състояние, наблюдават се от личните лекари. Мисля, че е добре представители на РЗИ да извършат по-масово тестване на рискови групи, на хора с грипоподобна симптоматика. Пожелавам на всички банскалии, а и на всички българи, здраве, кураж, сили и търпение, да се самоизолираме, да проявим здрав разум. Само така ще се предпазим от тази беда, която върлува по целия свят. Здравето на всеки човек е негов личен акт. Всеки от нас трябва да полага грижи за своето здраве, но и да направи всичко, за да предпази останалите.