Десетки запалиха свещи на храмов празник на манастир

  • 20 юли 2020, 20:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 8239

Навръх Илинден, когато Православната църква прославя свети пророк Илия, манастирът в Тетевен отбелязва своя храмов празник. Свещеници отслужиха тържествена литургия, а жители и гости на града запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие.

Светата обител се огласи и от гласовете на църковния хор на тетевенската църква "Всях Светих", а на службата присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, и председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева.

По данни от миналото манастирът е основан през 11 век, а според едно от преданията цар Иван Шишман му дарил дървен кръст със сребърна обковка, на която са изобразени евангелски сцени. Преди освобождението от турско робство Тетевенският манастир е бил книжовен център с килийно училище и библиотека. Посещаван е от дейци на националноосвободителното движение. Манастирът е действащ, но без монаси.

През 2017 година бе реализиран проект, чрез който светинята и дворното й пространство бяха напълно обновени, а през 2019 г. кметът на Тетевен и общински служители посадиха цветя по повод Международния ден за опазване на паметниците на културата.