Десислава Танева: 230 млн.лв. за животновъдите до декември

  • 22 октомври 2016, 15:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium thumb 3

танева


Общо 230 млн. лева, заедно с извънредната подкрепа и de minimis, ще получат животновъдите у нас, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на 12-то Национално изложение по животновъдство край Сливен, цитирана от „Фокус“. 


По думите й до 4 ноември ще бъде разплатен целият пакет от субсидии за земеделието. „Фонд „Земеделие“ вече е започнал с разплащанията по схемите за обвързана подкрепа, националната преходна помощ и извънредната европейска помощ заедно с бюджета по de minimis, който е най-големият досега и надхвърля 15 млн. лева. 


Министър Танева обобщи, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. През тази година е отбелязан и рекорден добив при пшеницата от 5.6 млн. тона. С 1% повече през тази година са били и заявените земеделски площи за подпомагане. 


Ръст от над два пъти има и в зеленчукопроизводството. С над 50% са нараснали площите от трайни насаждения, заявени за подпомагане. Единствено ръст не се отчита при млечните говеда, които не са под селекционен контрол.