Десислава Танева откри Еньовденския събор на Старозагорските бани

  • 21 юни 2015, 13:46
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8dda bf75 1d14

Стотици почитатели на българската традиционна кухня, занаяти и музика се събраха на прочутия Еньовденски празник в Старозагорските минерални бани. Специално за откриването пристигна министърът на земеделието и храните Десислава Танева.


„Радвам се, че днес съм тук! Времето е прекрасно и приканва за надиграване цял ден. Поздравявам организаторите и всички читалищни дейци, които правят всичко, за да опазим традициите си, защото те ни прави силна нация!", каза в приветственото си слово министърът. На събитието присъстваха и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, кметът на курортното селище Станчо Станчев и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин.Съборът започна още при изгрев слънце, когато бяха набрани необходимите за Еньовския венец билки и цветя. Чаршията на занаятите разкри майсторлъка на автентични кожари, ножари, ковачи, дърводелци и други. Щандовете за тестени, млечни и пчелни изделия също се радваха на посетители. За всички гости и участници в празника бе осигурена чаша топъл и ароматен билков чай.


Трапезата бе отрупана богато с огромно разнообразие от вкуснотии: джуркан черен боб, кумска калеска, пита със закваска, изпечена в пепел, заешки чомлек, десерт „Бял мъж", катък по рупчански, зелник с домашни точени кори, илязник, мусака с охлюви, множество солени и сладки питки, обредни хлябове и погачи, тепси кебап, гюзлеми на сач, нахут със сланина и праз и още много. 65 колектива от цялата страна се включиха в събора с певческо и танцово изкуство.


Тазгодишното издание на Еьовденския празник представи песни и танци на състави от целия регион - Димитровград, Хасково, Сливен, както и ансамбли от почти всички клубове в Старозагорско. Еньовденският събор започна още при изгрев слънце, когато бяха набрани необходимите за Еньовския венец билки и цветя. За всички гости и участници в празника бе осигурена чаша топъл и ароматен билков чай.