Дете с аутизъм победи страха и печели медали по плуване

  • 14 февруари 2020, 20:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1553323193 emo
Емил Кондев - 13-годишно момче, което се ражда с аутизъм и с години се страхува от водата, днес тренира плуване и всеки ден побеждава себе си. 

Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза – разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран, спомня си треньорът на момчето пред камерата на bTV.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел – да пребори своя страх от водата. Да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали. Тогава целта била да влезе във водата, да се забавлява.

Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговия по-малък брат Крум. Той е здрав. Целите пред двете деца са коренно различни. Крум се състезава с другите деца, а Еми с аутизма и със самия себе си! Затова ги разделят. Сега, когато и двамата печелят медали – тренират отново заедно.

Преди година в живота на Емо се появява една специална жена – златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова.Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец.

За Рени Емо става вдъхновение. Година по-късно, връзката между двамата е още по-силна. Рени посещава тренировките на Емо редовно. Въпреки, че това не влиза в задълженията й, тя му вдъхва кураж.

През месец май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието. Там Емо ще провери колко е надминал себе си..