Детски лагери в планината без GSM и нет - хит сред родители

  • 23 август 2018, 13:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium team 2444978 960 720

Десетки деца от цяла България се забавляваха на лагер в Родопите край Смолян без мобилни телефони и интернет. Те се отдадоха на уроци по оцеляване в природата.

Всички могат да оцеляват и се справят добре без телефоните си, обясни пред "Марица" Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм. 

Според условията в лагера малчуганите прекарват дните в планината без мобилни телефони, лишавайки се от селфита и възможностите за дигитално общуване. Мобилните устройства се събират още при постъпването, те грижливо се пазят и се раздават на децата само вечер по половин час, за да обменят впечатления с родителите си. Селфитата също са забравени, а снимките за спомен се правят само от планинските водачи. 

Родителите се притесняват повече от липсата на телефони, отколкото децата, сочат наблюденията на Снежана Орлова. 

По време на лагера децата усвояват важни уроци как да се ориентират и оцеляват в гората, опознават в действителност местата и приключенията. Учат реално как да се ориентират по дърветата и други знаци в природата, да си намерят вода и храна, да разпознават гъбите, да оказват първа медицинска помощ. Често нощувките са на палатки под открито небе, когато времето позволява. Вместо чат лагерниците, които са на възраст между 8 и 12 години, пишат дневници, за да се опитат да изразят чувствата и впечатленията си без емотикони.

Интересът към този тип лагери се увеличава. Затова такива ще бъдат организирани и през зимната и пролетната ваканция.