Димитровград увеличава такса смет от Нова година

  • 19 ноември 2019, 10:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium www.pandevonium.com 2574

Такса смет да се увеличи от 1 януари 2020 за жителите на община Димитровград. Това предвижда план-сметката на проектобюджета за догодина, обяви кметът Иво Димов. Предложението на местната администрация е разписано и предстои да се разгледа от общинския съвет.

Предложението на екипа на Иво Димов е ставката да се увеличи с 1 промил за града и с 1,3 промила за селата.

Така новият размер на налога за ​Димитровград ​се вдига от 4.5 на 5,5 промила за града, а за селата от първа група от 5.5 на 6,8 промила. За населените ​места в общината от втора група - от 4.5 на 5,8 промила. ​

"Това се налага ​основно заради почти двоен скок на таксата за депониране на смет по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, която се плаща на РИОСВ", обясни кметът. От 57 лева за тон цената се вдига на 95 лв. за тон.

Според разчетите, при новия размер собствениците на апартамент от 120 квадрата с мазе и таван в центъра например ще плащат повече от досега между 20 и 25 лева годишно.

През тази година ​налогът за такса битови отпадъци е 3,6 милиона лева при очакван разход до края на годината 4,4 милиона лева. "Ако той остане без промяна, през 2020 година ще се образува дефицит от 1,2 милиона лева в бюджета за дейността. Това е прекалено много за местния бюджет. Ако не предприемем това увеличение, общината ще трябва да се лиши от основни дейности и политики", подчерта градоначалникът, цитиран от marica.bg.

Иво Димов ​допълни, че като зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България работи с колегите си по нов Закон за битовите отпадъци. ​Идеята е да се намали данъчната тежест, като таксата за всяко домакинство се обвърже с тежестта на генерираните отпадъци. "Т​ози закон може да бъде приет ​най-рано през 2022 година", ​каза кметът.

"Цели 8 години успявахме да се справяме и да не променяме местните  данъци и такси", припомни Иво Димов Той ​бе категоричен, че такса смет ще е единственият местен данък в общината, който ще бъде променен, данък сгради няма да бъде увеличен. 

Кметът добави, че по негова информация вече е планирано увеличение на таксата за битови отпадъци в още общини в региона като Симеоновград, Харманли, Любимец и Хасково.​