Димитър Ганев: Експертен кабинет е малко възможен

  • 24 септември 2020, 14:15
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%94%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80 %d0%93%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2

- Г-н Ганев, тези дни вицепремиерът Красимир Каракачанов  заговори за експертен кабинет като възможност за сваляне на напрежението между президент и премиер, макар Румен Радев да отхвърли идеята. Стои ли пред управляващите такава възможност?

- Това е някакъв вариант, при положение, че протестът ескалира и натискът срещу властта стане по-силен. Ако това се случи, идеята на такъв експертен кабинет би била хем ГЕРБ да са на власт, хем Борисов да не е в центъра, което пък би спряло спада на доверие. Трябва да кажем обаче, че това  е хипотетичен и малко възможен вариант, защото протестът не ескалира. Този протест може да има нова енергия, ако властта вземе някакво много глупаво решение и то изкара хората на улицата. Ако властта е внимателна и не прави грешки в рамките на няколко месеца, този протест бавно ще отслабва.

Протестът започна през юни в по-сериозен мащаб и се провеждаше ежедневно. Заради отпускарския сезон и заради умората от ежедневно протестиране, организаторите взеха тактическо решение – да се обявяват дати на голям протест, като те ги наричат „Велико народно въстание“. Това са опити да се дава жизненост на протеста на конкретен ден. Предизвикателството пред този протест е да не стане фоново събитие, каквото бяха протестите през 2013 г. По телевизиите тогава отразяваха събитието в смисъл, че няколкостотин човека са се разходили между „Дондуков“ 1 и Народното събрание и това не предизвикваше абсолютно никакви политически последици.

- Как може да се тълкува провала за избор на нов председател на ЦИК и насрочването на втора процедура по избор на такъв?

- Не могат да намерят подходяща фигура. Решението на мнозинството ЦИК да отговаря за закупуването на машините за изборите и да управлява процеса е един вид прехвърляне на сериозна отговорност. За момента машини няма, не се знае откъде ще се закупуват, никой не е работил с машини в такъв голям мащаб и изборната администрация не е обучена да работи с тях. Затова и предишният председател Стефка Стоева подаде оставка. Тя си даде сметка, че не може да поеме цялата отговорност по управлението на този процес. Затова казвам, че е много трудно да се намери човек, който да е съгласен да поеме този пост и да носи цялата отговорност за изборите при положение, че може да стане голяма беля при толкова много неясноти.

- Какво е разположението на политическите сили? Как ще се подредят партиите, ако трябваше да избираме парламент сега?

- Според агенция „Тренд“ , ако изборите бяха днес, в парламента влизат със сигурност пет партии, две са на ръба.  Партиите с представителство в следващото Народно събрание са: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Демократична България. Първите две партии са в паритет, партията на Слави Трифонов е с твърда трета позиция и няма конкурент за нея. Четвъртото и пето място се делят на сходни нива между ДПС и Демократична България. Новата формация на Мая Манолова и Обединени патриоти се намират на ръба на парламентарната бариера.

- Проектът на Цветан Цветанов къде стои? Ще успее ли бившият втори в ГЕРБ да отцепи сериозни гласове от бившата си партия?

- Социологията показва, че  Цветанов има незначителен процент подкрепа. Въпросът е, че при него има т.нар. технологичен вот. Той прави организационна инфраструктура на базата предимно на бивши представители на ГЕРБ, които през годините са отпадали от местния партиен актив. Т.е  те са изпаднали от редиците на ГЕРБ след загуба на изборите или по други причини и сега търсят някаква форма да влязат отново в политиката. Тази „изпаднала“ мрежа има свои клиентелни мрежи, но не мисля, че този вот би стигнал на Цветанов да прескочи бариерата, освен ако не си осигури автентични избиратели.

- Виждаме „развързване“ на бюджета в посока на повишаване на заплати, на пенсии и на финансиране на други мерки, които да облекчат икономическата криза след ограниченията, свързани с COVID-19. Това отразява ли се на рейтинга на ГЕРБ?

-През зимата ние ще се сблъскаме челно с икономическите последствия от затварянето заради коронакризата в европейските държави. С тези си действия Борисов се опитва да тушира всички  евентуални настроения, които ще имат по-скоро социален характер. Той ще може да каже, че едни протестират, а други работят в полза на гражданите. В Бюджет 2021 ще има и повече пари за общините, за да могат да бъдат стимулирани кметовете да работят повече за предстоящите избори. Това са традиционни инструменти, които всяка партия на власт използва, за да си осигури по-добра позиция.