Димитър Манчев: Ако не съм весел, какъв артист ще бъда

  • 17 юли 2019, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium f2e391971507dca75ef45bfd45c36064 xl

"Ако не съм весел, какъв артист ще бъда!" са думи на една от емблемите на столичния Сатиричен театър - актьорът Димитър Манчев. През годините, заедно с редица усмихнати лица като Стоянка Мутафова, Невена Коканова, Татяна Лолова, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, той бе част от най-веселата театрална трупа у нас. Големият веселяк винаги разсмиваше българина с талантливите си превъплъщения на театралната сцена, на големия и малкия екран. Сред най-култовите му рола са във филмите "Горещо пладне", "Понеделник сутрин", "Най-добрият човек, когото познавам", "Топло", "Роялът", "Непълнолетие" и др. Но най-запомняща безспорно е ролята му на Миташки в класиката "Оркестър без име". 

Димитър Манчев е роден на днешната дата - 17 юли, през 1934 г. в София. Завърша театралната академия в края на 50-те години и е изпратен по разпределение да работи във Видин. Точно тогава се създава Сатиричният театър и късметът каца на рамото на младия актьор. Той постъпва в трупата на сатириците и остава там до последно. Паметни са спектаклите с негово участие "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Тартюф", "Швейк през Втората световна война", "Римска баня".

За последно излиза пред публика през 2008 г. в ролята на Поцо в "В очакване на Годо". След дългогодишна борба с диабета извървява земния си път през януари година по-късно. 

Снимка: bTV/"Шоуто на Слави"