Димов: Под 3% от внесените отпадъци са изгорени в ТЕЦ-овете

  • 17 септември 2019, 09:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium ministryv mosw neno dimov

За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред NOVA. 

По думите му страната ни е  единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%.

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

 „Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка, нямало как да се принуди ТЕЦ-ът да премахне от площадките си неразрешеното гориво.

За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа. 

Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF.