Община Димово е разположена на река Дунав, в северозападната част на България, област Видин. Състои се от 23 населени места.

Първите заселници по тези места са черкезите. Когато румънският отряд, освободил Видин от турците, минава оттук, те се изселват, а на тяхно място идват преселници-бежанци от Одринска Тракия, които преименуват черкезкото Османие на Бързица/по-късно Бързици/. Селището е преименувано още няколко пъти, като през 1951 година получава името Димово.

Общината е богата на културно-историческо и архитектурно наследство. Проучени са около 6 пещери в района на Гара Орешец, всяка от които уникална по своя произход и вътрешни образувания. В тях са открити находки от лагери на първобитния пра-човек, които датират от преди 1 300 000 години. Това са най-ранните следи на човешко присъствие в Европа.

В село Орешец могат да се видят къщи, строени през XVIII век, останали непокътнати до днес. В центъра на селото се издига многовековната селска православна църква “Св.Георги” от ХVI в.

В района на с. Арчар се намират останките от римския град Рациария, който възниква в началото на I век сл.н.е. като военен център на северната граница на провинция Мизия.

На територията на общината се намира изворският манастир “Успение Богородично”, за който се предполага, че е основан от руския княз Лавровски през XII век.

Официален празник: 27 септември- Кръстовден

Контакти: 

3750 Димово,

ул. “Георги Димитров” 137

Тел: 09341/ 2260

Факс: 094 601272

obstina_dimovo@abv.bg