Дистанция, маски и хигиена спират вируса

  • 28 октомври 2020, 09:00
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium capture

Д-р Александър Симидчиев е пулмолог, началник на отделение в МВР-болница в София. Преподава в Пловдивския медицински университет. Председател е на сдружение "Въздух и здраве". 

 - Д-р Симидчиев, отново имаме ръст на заразените с коронавирус. Една част от хората спазват стриктно мерките, а друга като че ли подценяват вируса. Предстоят ни обаче зимни месеци, какво трябва да правим ежедневно, за да защитим себе си и околните?

 - Две неща са много важни. Ако усетим симптоми, като болки в гърлото, течащ нос, трябва да се изолираме, докато преминат. Необходима е лична отговорност към околните. Сега тя е много важна. Много е важно и да спазваме физическа дистанция и да ползваме предпазни средства - това не е трудно за изпълнение и е задължително за всеки. Стриктна хигиена на ръцете също е необходима. Така че второто нещо е самодисциплината. Излизайки навън, попадаме в неконтрилируема среда, трябва да запомним да не си пипаме лицето с ръце. Навън се докосваме до всичко и ако не разполагаме с дезинфектант, просто трябва да се изгради навик ръцете да не отиват към лицето.

 - Маските също са важни?

 - Да, трябва да носим маски в магазини, аптеки, болници, учреждения, това е много важно. Докато чакаме на спирка, задължително разстоянието трябва да е поне 2 метра. За да не се разпространява вируса, личните предпазни средства и методи са от първостепенно значение. Носенето на маски спира COVID-19 с 30%. Нейната цел е да предпази хората срещу нас. Важно е маската да покрива и носа и устата. Има хора, които се съмняват в нейната ефективност, защото вирусът бил малък по размер и маските не можели да го спрат. Те забравят, че вирусът не излита от устата ни самостоятелно, а прикачен към мокра капчица от секрет, която е по-голяма и именно тя попада в маската и не се разпространява. 

 - На този етап трябва ли да бъдат въведени по-строги мерки?

 - Това зависи от скоростта на епидемиологичния процес. В момента случаите нарастват. Трябва да щадим и здравната система, за да може да издържи. Нужни са по-строги мерки там, където това няма да застраши икономически хората и да се стигне до обедняването им. Например, футболните мачове. Те могат да се ограничат, на стадиона имаме струпване на хора, които могат да разпространят вируса много бързо. Спортните състезания, нощните клубове. Но пак повтарям, на първо място е личната ни отговорност и собствените ни начини на превенция - дистанция, маски, хигиена. Всичко зависи от поведението на хората. 

 - Тежка зима ли ни чака? Все пак има и грип, не само коронавирус. 

 - Грипът тази година започна малко по-рано. Но с оглед на превантивните мерки, които се спазват заради COVID-19, се очаква да нямаме толкова много случаи на грип. И пак опираме до това - личнната превенция е първостепенна. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси. 

 - Изгражда ли се имунитет срещу коранавируса?

 - Да, има такъв. Повторно може да го изкара един човек на 30 000 души. У нас повторно заразените са 1-2, не повече. Но хората трябва да знаят, че до изграждането на имунитет се стига доста бавно, така че нека пазим здравето си, близките и околните и здравната система. Нека бъдем отговорни! Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Затова физическото дистанциране и носенето на маски целят това. Коронавирусната инфекция не е безобидна, но не е и драматично тежка или особено опасна. Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.