Диви кози на ръка разстояние от туристи край хижа „Вихрен”

  • 18 юли 2020, 13:50
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium dk3

Все повече са дивите кози на територията на Национален парк „Пирин”. Това пък позволява на много от туристите в Пирин планина да се любуват на красивите животни, без да се налага да ползват бинокли и друга техника за далечно виждане. „Дивите кози на практика са на една ръка разстояние от хората. Достатъчно е да тръгнете от хижа „Вихрен” към връх „Вихрен”, за да ги видите край пътеката. Така е и при Тевното езеро, и при Казана. Често могат да се видят много от тези животни, струпани на едно място”, заяви Росен Баненски, директор на НП „Пирин”.

Той уточни, че на 9 юли, в изпълнение на мониторингови дейности, предвидени в Плана за управление, е проведена традиционната пролетна таксация на дивата коза в парка. Участниците в преброяването – паркови експерти и охранители, са били разпределени по двойки на 15 групи за цялата паркова територия.  

Преброяването е осъществено съгласно методиката на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България, при добри метеорологични условия и много добра видимост. Все още данните се обработват, но в близките дни ще бъдат обявени.

Снимки: НП "Пирин"