Джеймс Клавел: За истинския мъж парите не означават нищо

  • 10 октомври 2019, 07:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%94%d0%b6%d0%b5%d0%b9%d0%bc%d1%81 %d0%9a%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bb

Авторът на романите "Цар Плъх" и "Шогун" Джеймс Клавел е роден на днешния 10 октомври 1924 г. в Сидни, Австралия. През 1940 г. се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При престрелка е ранен и изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския остров Ява. По-късно е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур. Години след края на войната се мести първо в Ню Йорк, където работи в телевизия, а впоследствие заминава за Холивуд. Накрая успява да се утвърди като сценарист с филми като „Полетът“ („The Fly“) и „Тутси“ („Tutsi“). Съпродуцира класическия филм „Голямото бягство“ („The Great escape“). Към 1959 г. вече сам продуцира и режисира филми. Самият Клавел твърди, че Западът има много да се поучи от Изтока.

Предлагаме ви цитати от известните му романи: 


Кармата е само началото на познанието. После идва търпението. Търпението е много важно качество. Търпението означава да се въздържаш при седем чувства: ненавист, любов, радост, безпокойство, гняв, огорчение и страх. Ако не давате воля на тези седем чувства, вие сте търпеливи, и тогава скоро ще проумеете естеството на нещата и ще бъдете в хармония с вечността.


Победителят никога не се смята за предател.


Колко красив е животът и колко е тъжен! Колко е мимолетен, без минало и без бъдеще, само безкрайно сега.


Врагът ви никога не е толкова вежлив, както когато планира или вече е планирал убийството ви.


Японците имат шест лица и три сърца. Това е тяхна поговорка — че човек имал едно лъжливо сърце в устата си, за пред целия свят, второ в гърдите си, за близки приятели и за семейството си, и трето — истинско, тайно, за което не знае, никой освен самия него, скрито Господ знае къде.


Винаги трябва да намираш време да изучаваш хората, особено важните хора. Както приятели, така и врагове.


Само чрез смеха можем да останем хора.


За истинския мъж парите не означават нищо.


Без жената мъжът е просто една нелепа шега.


Още сега стани скала, в която вълните на живота ще се удрят напразно…