Джо Байдън - живот между трагедии и триумф

  • 20 ноември 2020, 07:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 800px joe biden  49385189948

Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши, новоизбраният 46-и президент на САЩ, днес става на 78 години. Роден е на 20 ноември 1942 г. в Скрантън, Пенсилвания.

Има бакалавърска степен от Университета на Делауеър в Нюарк със специалности история и политология. През 1968 г. става доктор по право в Правния колеж на Сиракузкия университет.

В периода 1973 до 2009 година е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ. На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност. На 7 ноември 2020 г., заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис, е обявен за победител на президентските избори в САЩ срещу действащия президент Доналд Тръмп, с което, на практика, е избран за четиридесет и шести президент на страната.

Животът на Байдън е белязан от множество трагедии и триумфи.

Той се жени за първата и съпруга Нейлия Хънтър през 1966 г. и им се раждат три деца, Джоузеф „Бо“ Байдън III, Робърт Хънтър Байдън и Наоми. Съпругата и едногодишната му дъщеря загиват в автомобилна катастрофа на 18 декември 1972 г., а синовете му са ранени, но се възстановяват напълно.

Тогава Байдън, който малко по-рано изненадващо е избран за сенатор, обмисля да се откаже от мястото си, за да се грижи за двамата си сина. Но съпартийци го убеждават да продължи политическата си кариера. Грижите за двамата синове на Байдън поема в голяма степен сестра му Валери, която живее при тях до 1977 година, когато Байдън сключва брак със сегашната си съпруга Джил Джейкъбс. Имат една дъщеря - Ашли, родена през 1981 г.

Синът му Бо Байдън става военен съдия-адвокат, участва в Иракската война, по-късно е избран за главен прокурор на щата Делауеър. Умира от рак на мозъка през 2015 г. - поредната трагедия в семейтвото. Тогава Джо Байдън е вицепрезидент.

Другият му син Хънтър Байдън е адвокат във Вашингтон.

През 1988 г. самият Байдън се подлага на тежка операция заради мозъчна аневризма. "Джо Байдън е единственият политик, за когото съм сигурен, че има нещо в главата си - сам го видях", заяви неотдавна неврохирургът д-р Нийл Касъл.

Днес Байдън навършва 78 години, така че при встъпването си в длъжност в Белия дом през януари 2021 г. ще е най-възрастният президент в историята на САЩ.

Снимка: Wikipedia