Днес половината Василовци празнува имен ден

  • 01 януари 2019, 17:13
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vasilovci 015

Днес Василовци има имен ден, но празник има в половината от къщите, сподели кметът Огнян Йорданов. Това са ромите, които са половината от хилядното  население на селото. Те си отглеждат гъска за този ден, пекат я, канят гости, раздават храна за починалите си близки. За Васильовден са си дошли тези, които живеят на други места в страната или чужбина. Свети Васил  при нас е на почит, обясни кметът.

Селото носи две имена още от турско време. Турците го наричали Вейсел кьой, а българите - Василовци. Днес то е само Василовци, макър и съединено през 50-те години на миналия век с близкото Александрово.

През последните години Василовци се променя, сподели кметът. Има нов модерен площад, открит от лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов, обновени са обществените сгради, паметникът  на загиналите в първата световна война. В момента с подкрепата на спонсори се строи параклис на името на Свети Дух, който ще бъде осветен през 2019 година. Градим го, макър да имаме два храма, обясни Йорданов. Защото селото е дълго 3 км и на хората от горната махала е далеч да ходят до храмовете. От тази година и те ще имат къде да се помолят за своите близки.

Василовци е най-голямото село в община Брусарци. В него живеят 1200 души, има училище, детска градина, читалище. В него са се родили и израсли национални личности – академик Никола Томов, специалист по царевицата, художникът проф. Минко Ерменков, композиторът Морис Аладжем, писателят Георги Марковски, хурургът-онколог проф. Иван Гаврилов. Докторът днес е един от най-големите блогодетели на родното си село – с негова помощ е обновен паметникът на загиналите войни, строежът на параклиса.