Днес приключва делото за взрива в завод „Миджур” в Горни Лом  

  • 14 юни 2018, 12:40
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium gorni lom 002

Днес е последният ден на делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур” в село Горни Лом, съобщи прокурор Владислав Влашев от видинската окръжна прокуратура. Съдиите ще чуят  последните свидетели, след което председателят на съдебния състав ще обяви датата за решението му.

Делото за взрива, причинил смъртта на 15 души,  започна на 20 януари 2016 година и бе прекъсвано на няколко пъти. По него са разпитани близо 200 свидетили и 50 вещи лица. Гледа се при закрити врати заради държавната тайна, която се съдържа в материалите.

Взривът в завода, избухнал на 1 октомври  2014 година, потрсе цяла България.  Той  отне живота на 15 души – 13 мъже и 2 жени, работници и ръководен екип и рани две жени.

Изправените пред съда Валери  Митков, собственик на завода, Палма Иванова, отговорник по безопасността на труда в него, Божидар Василев, началник на служба КОС в МВР  и Ивелина Бахчеванова, бивш директор в икономическото министерство,  са обвинени за смърт по непредпазливост.   Събраните материали по делото са  170 тома.

От времето на взрива до днес заводът в Горни Лом  преустанови работа. Той вече има нов собственик и се подготвя за нов вид производство.