Днес се вие най-дългото хоро под хълма Стратеш

  • 11 юни 2016, 07:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 c0f7 c7ee

Над 500 танцьори днес се хващат на голямо българско хоро под хълма Стратеш в Ловеч. Участват клубове за народни хора от София, Априлци, Стара Загора, Троян, Плевен и Ловеч.


Фолклорният празник „Хоро под Стратеш“ ще започне с дефиле през централната градска част и ще събере танцьорите на сцената на пл. „Тодор Кирков“ в стария квартал „Вароша“, над който се издига хълма Стратеш. По традиция всеки състав ще изпълни по две хора, като едното е от региона, от който идват танцьорите. Фестивалът няма конкурсен характер, идеята е да се съберат клубове от страната, да се създадат приятелства и да се направи празник за града, каза Маргарита Дончева, художествен ръководител на Фолклорна формация „Елит“, домакин на събитието.


Инициативата се организира за пета поредна година и като юбилейно издание организаторите от Народно читалище "Зорница 2010 - Нено Щрегарски" са учредили специална награда. Тя е в памет на инициатора на фестивала „Хоро под Стратеш“ – Нено Щрегарски. Наградата представлява статуетка, изработена от скулптора Спас Дочев. Ще се връчи на клуба за народни хора „Еремия“ – София, за най-голям принос и подкрепа на фестивала през годините.