ДНСК: Строителството на Арапя трябва временно да спре

  • 01 февруари 2019, 13:40
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%94%d0%9d%d0%a1%d0%9a

Строителството в местността Арапя трябва да бъде временно спряно, тъй като Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е установила сериозни нарушения в техническата документация. Това съобщи директорът на ведомството арх. Иван Несторов при посещението си в Бургас.

„Извършихме проверка на местността Арапя, където ще се изгражда ваканционно селище с 23 вилни сгради. При инспекцията се констатираха нарушения на временния път, който обслужва не само това вилно селище, но и още едно, което вече е въведено в експлоатация. Оказа се, че за този временен път има изготвена проектна документация, но тя стои в Община Царево, не е одобрена и няма разрешение за строеж”, коментира Несторов.

По думите му изграждането на обектите там временно ще бъде преустановено, тъй като за въпросния път не са извършени отчуждителни и обезщетителни процедури.

„Този временен път има одобрен и влязъл в сила Подробен регулационен план, но процедурата е спряна дотук. На този път е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж. Поради тази причина ние ще напишем разпределително писмо до кмета на Царево Георги Лапчев, с което той по ЗУТ да издаде административни актове за спиране на строителството”, уточни шефът на ДНСК.

Относно двата урегулирани поземлени имота, в които се изграждат 23-те вилни сгради, ДНСК е установила, че по първичен проект през 2007 г. РИОСВ е дала съгласие за издигането само на една сграда. Към момента Регионалната екоинспекция не е посочила и точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да се реализира това строителство.

„Цялата инфраструктура, която трябва да обслужва строящите се сгради, също е с неизяснен характер. Няма одобрени проекти, регламентиращи начина, по който сградите ще се обслужват – ток, вода и канал”. допълни Иван Несторов.

Сред нарушенията, които ДНСК е констатирала на обекта, са също пропуски в обезопасяването на строителната площадка, която все още не е оградена.

Санкции ще бъдат наложени и на фирмата, която извършва строителен надзор „Строй Консулт” – Бургас.

„Задълженията на тази фирма са да осигуряват консултантска и надзорна дейност. Консултантската дейност е свързана с изготвянето на цялата техническа документация”, каза още директорът на ДНСК.

Ако в рамките на една година има влезли три наказателни постановления, на фирмата ще бъде отнет лиценза.