До 1000 нови работни места чака Враца тази година

  • 15 март 2019, 15:55
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 9af348bbb0896b0083b484511ecb1e4d

Във Враца, която бе отличена като най-успешна община на наградите "Инвеститор на годината" 2018, организирани от Българската агенция за инвестиции, се очаква да се разкрият 900 работни места до края на 2019 г., коментира Калин Каменов, кмет на община Враца, бивш зам.-министър на младежта и спорта; в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по телевизия „Bloomberg”.

С две компании вече обявихме намеренията си за инвестиции във Враца, разкри Калин Каменов. 

"Първият голям завод, който започва изграждането си в града, е на германската компания MD Elektronik, чиято инвестиция е на стойност близо 22 млн. лв. Идеята е там да се произвеждат кабели и електроника за всички световни марки автомобили. Тези 300 работни места са изключително ценни за Враца и региона, тъй като ще привлекат работна ръка от цяла Врачанска област и съседните на нея", отбеляза той.

Втората фирма инвеститор, с която се финализират преговори, е турската T Class. Инвестицията ще е в рамките на 30 млн. лв и включва 500 работни позиции с перспектива да стигнат до 1500. Там ще се произвеждат всички компоненти за световните марки автомобили, свързани с горивни системи, каучукови и алуминиеви връзки. Третата компания, която смята да инвестира, е "Монбат". Инвестицията ще е през Фонда на фондовете и Фонда за регионално развитие", обясни кметът на Враца и припомни, че преди няколко дни се откри хипермаркетът "Практикер", който инвестира около 10 млн. лв, спомена още Калин Каменов. Близо 62 млн. лв общо са инвестициите до момента, допълни той.