До месец ще има присъди по аферата „Щастливото бебе“

  • 24 ноември 2014, 15:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5396b24d29eff

Апелативният съд във Велико Търново обяви за решаване делото за изнудване, добило известност като „Щастливото бебе“. Магистратите ще се произнесат в срок до 1 месец. Подсъдими по делото са шестима души, като тезата на държавното обвинение е, че те са организирана престъпна група. Случаят пристигна в търновската апелация от Русе, където Окръжният съд не възприе всички обвинения и наложи условни присъди. Русенската прокуратура протестира решението и делото мина на горната инстанция.


Бившият общински служител от Варна Ивайло Костов и русенският екстрасенс Божидар Караджов са основните действащи лица в историята, която датира от февруари 2012г. Съучастници са още бизнесменът от Русе Камен Георгиев и приятелката му Десислава Иванова, както и двама студенти - Илиян Богданов и Георги Нейчев.


Групата нарочила русенеца Петър Станев Петров, собственик на веригата магазини „Щастливото бебе“. За да го „спасят“ от измислени проблеми с правосъдието, изнудвачите успели да приберат от човека и семейството му 200 000 лева. За автентичност екстрасенсът и бившият варненски общинар дори се правили на прокурори, а студентите играли полицаи. Веднъж прибрали пари, лесната печалба се усладила на групата и членовете й поискали нови 60 000 евро. Когато собственикът на „Щастливото бебе“ отказал, те заплашили, че ще подхвърлят на дъщеря му наркотици, с които да бъде арестувана. Тогава жертваите на изнудвачите потърсили закрила от органите на реда.


Скандалната афера, се разплете докрай, след като екстрасенсът Караджов пропял в ареста. В срока на дознанието, обвиняемите са върнали почти всички пари на Петър Петров.


В началото на април тази година Русенският окръжен съд даде на екстрасенса 2-годишна условна присъда и глоба в размер на 5000 лева. Бившият общинар Ивайло Костов получи 3 години условно и 6 000 лв. глоба. Бизнесменът Камен Георгиев и приятелката му са осъдени на по 3 г. условно и 5 000 лв. глоба. Представилите се за полицаи студенти пък са с присъди по 2 години и половина, и по 5000 лв.


Освен прокурорския протест, в Апелативния съд бяха внесени и жалби от част от осъдените, които настояват за пълното си оневиняване.