Доайенът на българската общност в Македония възкраси песен за войвода

  • 31 октомври 2014, 10:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 545360b928312

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, на една емоционална среща на старозагорци с доайенът на българската общност в съседна Македония Панде Евтимов, за пръв път у нас прозвуча народна песен, посветена на войводата Костадин Крачолов. Той е първи братовчед на поета-харамия Пейо Яворов и загива геройски в сражение с турска орда на 1 май 1906 г. край с. Вълко дере, близо до Преспанското езеро.


„Народната памет е съхранила повече от 100 години песента „Зададе се темен облак…“ в прослава на войводата Крачолов“, посочи големият родолюбец Панде Евтимов.


На практика той пренася като най-ценни скрижали тази елегия за войводата. Запява я първо на главния уредник на къщата-музей“ Явоворов“ Тодор Иванов и трима млади чирпански музиканти.


Те аранижират народната мелодия и песента за пръв път прозвуча първо в родния град на Яворов – Чирпан, а ден след това и в Стара Загора. Стана ясно още, самият Панде Евтимов е човекът, открил и гробът на войводата Костадин  Крачолов и още дваме негови съратници.


„Тази пролет ние, група чирпанили, бахме на лобонто място на войдвоата, почистихме гроба и догодина ще направим всичко възможно да издигнем и надгробно плоча“, добави шефът на музея “Яворов“ Тодор Иванов.


На тази толкова емоционална среща старозагорци с интерес проследиха трудната съдба на Панде Евтимов, лежал по затворите още в  Титова Югосравия заради ревностната защита на българщината в саседна Македония.


 

Оказа се, например, че той повтаря три път първо отделение в родното си с. Претор. Първо учи албански, после италиански и накрая  майчиния език – българския, който му преподава учител-фронтовак от „окупационната“ българска войска през 1941 г. „Окупаторите“ тогава посрещнахме с цветя, хляб и сол“, иронизира вчерашната и днешна сърбо-македонска пропаганда Евтимов.


Заедно с него в срещата участва и един доста по-млад, но също толокова голям българин -  Виктор  Боев. Племенникът на личната секретарка на легендарния създател на ВМРО ВанчеМихайлов -  Вида Боева, беше станал кръводарител по неволя, за да се вземе няколко дни отпуск за тази родолюбива среща в България. Той обеща през ноемвир да дойде заеедно  с прочутата си леля, която сега живее в Рим.


Стана ясно, че Вида Боева е приготвила специално дарение за къща-музей „Яворов“, което ще връчи за експозицията  в неговата родна къща.


Гласувайте за кмет на годината ТУК