Доброволци дезинфекцират домофони и входни врати на блокове

  • 03 април 2020, 06:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium mezdra obp chistota zhilishtni sgradi dezinfektsiya 02

Доброволци в община Сливен вече извършват дезинфекция на входните врати и домофоните в жилищните сгради. Дейностите се предприемат с оглед прилагането на мерките срещу разпространение на коронавирус на територията на общината. Дезинфекцията ще се прави веднъж дневно с дезинфектант за подове и повърхности UNI S. Препаратът е с вирусоцидно,  бактерицидно и фунгицидно действие и е осигурен от Общината.

Доброволците разчитат на разбиране и съдействие от страна на всички домоуправители, за да продължи засилената хигиена на общите пространства във входовете. Община Сливен призовава всички граждани да бъдат отговорни и да останат вкъщи. Общинското ръководство предприе и редица други мерки като превенция срещу заразата. По инициатива на кмета Стефан Радев, за да се намали финансовата тежест на гражданите, „Синята зона“ е безплатна за автомобили.

Заради по-силната концентрация на хора през почивните дни на Общинския пазар в Сливен,  тържището беше затворено за съботите и неделите, както и магазините за промишлени стоки на пазара. „Трудно взехме това решение, но обстановката го налага“, заяви кметът Радев.  В тази връзка той поясни,  че е внесъл предложение в местния парламент, за освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“ за заведенията за хранене и развлечение за целия  период на извънредното положение. „Надявам се то да бъде одобрено на следващата сесия на Общинския съвет“, допълни още кметът.

Община Сливен закупи 200 бързи теста за коронавирус за нуждите на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“, заедно с апарат за проверка на резултатите, които се очаква да бъдат доставени. „Успяхме да снабдим областната болница с предпазни шлемове и маски, които ще бъдат разпределени приоритетно“, уточни Радев.

Кметът информира, че сред предприетите от ръководството мерки е и отмяната на всички събития от културния календар на Общината до края на месец май. За следващата година се отменят традиционни прояви като Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” /в партньроство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс-Сливен/ и Деветият парад на ретро автомобили /в партньроство с Клуб за ретро автомобили „Туида Класик“-Сливен/. Бяха затворени всички паркове, детски и спортни съоръжения. Друга мярка е разкриването на денонощен телефон 044/66 30 66, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения, за завърнали се от чужбина граждани, за струпване на хора и работещи заведения.

С оглед на ситуацията, се разшири периметърът на обходи и наблюдения, извършвани от екипите на Общинска охрана и СОТ, съвместно с органите на МВР. Беше засилено и полицейското присъствие в кв. „Надежда“. Там Община Сливен оборудва самостоятелно помещение, което да се използва при необходимост за изолация на лица със съмнения за коронавирус инфекция. „Предприехме тази мярка, за да улесним достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и ограничаване на евентуалното разпространение на вируса“, поясни Стефан Радев. Той допълни, че са преустановени дейностите на социалните услуги, с изключение на тези от резидентен тип и Социалния патронаж.

Общината успя да разшири дейността на патронажната грижа. На телефон 044/62 33 87 възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора могат да подават заявки за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост. Беше обявен телефонен номер за доброволци - 0879 59 90 54. За оказване на психологическа подкрепа на нуждаещи се, бяха разкрити 3 горещи телефона - 0879 83 83 11, 0878 64 09 29 и 0888 180 444. За медицински консултации и въпроси за коронавирус Ковид – 19, бяха разкрити и 5 линии - 0888145887 , 0889015705 , 0895552621 , 0884691748 , 0898411431. „Тук е моментът да благодаря за помощта и подкрепата, за готовността на тези хора, да бъдат съпричастни и да работят за общото благо на цялата ни общност“, допълни кметът.

Поради желанието на много фирми и граждани, които поискаха да се включат в борбата с вируса, е открита и банкова сметка:

Общинска банка АД - BG 03 SOMB 9130 84 28713744

Община Сливен Булстат -000590654

Код за вид плащане:

44 51 00 – от страната

44 52 00 – от чужбина

Основание за плащане – дарение за борба с коронавирус. Към момента в нея са постъпили над 21 хил. лв.