Доброволци изчистиха 4 плажа в района на Ахтопол и Синеморец

  • 18 септември 2018, 20:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%90%d1%85%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb

Общо 4 плажа, 3 дни, 70 чувала, близо тон и половина отпадъци. Това е равносметката от доброволните инициативи за почистване на брега по Южното Черноморие, които се проведоха в края на миналата седмица. В кампанията се включиха близо 50 души, сред които деца и чуждестранни студенти по програмата „Еразъм“.

Плажовете, които доброволците успяха да почистят, се намират в района на Ахтопол и Синеморец. Това са плаж Папийско дере, малкият плаж под старото военно поделение в Ахтопол, както и дивите плажове Липите и Листи в природен парк „Странджа“. Според ентусиастите в тези райони сметосъбирането е затруднено, тъй като брегът не е под концесия, а някои места са труднодостъпни и единственият начин за почистване е на ръка.

Организатори на инициативата са клуб „Зелена Странджа“ съвместно с кметство Ахтопол, кметство Синеморец, концесионерът на плажа при устието на река Велека в Синеморец и концесионерът на плаж Силистар.

Припомняме, че това е третото за годината почистване на крайбрежието в района – още през април две доброволчески групи почистиха плаж Липите, Папийски плаж и малките заливи от Ахтопол до устието на река Велека. В края на юни пък водолази извадиха от дъното на пристанище Ахтопол над 80 автомобилни гуми.