Доброволен отряд помага на нуждаещи се в София и околностите

  • 24 февруари 2016, 07:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5e1a64c4 5895 317c

От известно време насам в София и околностите действа доброволен отряд, който помага на нуждаещи се хора. Там където има беда, Стефан Грънчаров и неговите приятели се притичват на помощ, показва репортаж на БНТ 2. 


Въпреки студеното време и дъжда, заварваме Стефан Грънчаров и приятелите му да цепят дърва за нуждаещи се в софийското село Негован. Доброволците поставят и бодлива тел над оградата, която преди дни опънали и укрепили, след като семейство станало обект на набези от крадци. Тогава злосторници задигнали от самотна майка, отглеждаща болния си син, дърва и керемиди, оставяйки след себе си оградата съборена.


“Имаше керемиди навсякъде и такива натрошени и цели. Събрахме ги в чували. Едни ги поръсихме като пътека, други наредихме тук. Също така събрахме малко останали дърва, поизкършихме стари клони, само и само да има с какво да се отоплява семейството”, разказа Стефан Грънчаров.


Ани отглежда сама 32-годишния си син, който е парализиран след прекаран инсулт. Жената се притесни от присъствието на камерата ни и не пожела да застане пред нея. Запитахме доброволния екип какво обединява момчетата в благородната кауза да помагат, без да търсят отплата.


“Нашата идея е да помагаме на хората, тъй като никой не се грижи за тях. Държавата е абдикирала от тях. Виждате майката стои тук, рони сълзи, притеснена е, страхува се”, отговори Стефан Грънчаров. Стефан обяснява, че работата им в Негован не е приключила и преди да дойде следващата зима, ще направят за Ани постройка за складиране на дървата за огрев. Бърза да се похвали, че до дни ще дадат и 200 лева на момиче, което страда от астма, като сумата й е необходима за изследвания. Заявява, че за него и приятелите му не е проблем да изчистят мазе, да напазаруват, да нацепят дърва, вместо безцелно да ходят по кафенета и веселия. 


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.