Доцент оглави закъсала болница в Стара Загора

  • 01 декември 2014, 11:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547c730a955f7

Доц. д-р Йовчо Йовчев се заема с управлението на скандалната МБАЛ "Киркович" в Стара Загора. Той е назначен длъжност прокурист, уточниха от Министерството на здравеопазването. Изпълнителен дирекор и нови членове на директроския борд щели бъдат избрани от Общото събрание на акционерите, което още не било насрочено.


Очаква се мажоратарният собственик - държавата, респективно, здравнотото министерство, да съберат останалите акционери - 11-те общини в Старозагорска област, до края на годината или в началото на идната 2015 г. да свикат Общо събрание.


Доц. д-р Йовчо Йовчев днес получи заповедта си, след състояло се извънредно заседание на досегашния директорски борд, а министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се е срещнал и разговарял с новия шеф.


Доц. Йовчев бе изпълнителен директор на университетската болница преди да се обедини с многопрофилната. Той бе и член и на Съвета на директорите на първото ръководство на обединеното здравно заведение.


До спешната рокада се стигна след като вече бившата шефка проф. Петрана Чакърова обяви в края на миналата седмица, че болницата е във финансов колапс и всеки момент може да затвори врати за пациенти. Нямало пари за газ и парното е спряно, без лекарства била болничната аптека, нямало никакави възможности да се изплатят и заплатите за ноември.


Проверката на санитарните инспектори от регионалната здравна инспекция е показала, че в редица болнични клиники температурата е под задължителните 18 градуса. Нарушено е било и снабдяването с лекарства и медикаменти. Предписанията на здравната инспекция ще трябва да изпълнява новият ръководен екип.