Дойде новата апаратура за болницата в Ловеч

  • 07 януари 2019, 19:17
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%9b%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%8711

Доставена бе нова апаратура за нуждите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД в  Ловеч, която е закупена със средства на Община Ловеч. Става дума за японски видеогастроскоп PENTAX, монтиран в отделението „Гастроентерология“ при д-р Пламен Върбанов.

Документите за дарението подписаха изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска, зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и Ясен Кожухаров, представител на фирмата-доставчик.

Решението да се отпуснат 35 000 лева за закупуване на апаратура за нуждите на болницата и извършване на непарична вноска в капитала на дружеството с нея е на Общинския съвет в Ловеч и е от март миналата година.

На 7 януари 2019 г. апаратурата бе доставена, монтирана и бе демонстрирано как се работи с нея.

Това е модерна и многофунционална техника, с която може да се „вижда“  вътрешността на човешкото тяло през оптика с голяма разделителна способност. С апарата също може да се раздува, да се изсмуква, да се захваща, да се промива и да се суши. Тоест освен да наблюдава, това е и хирургически инструмент – има щипки и може да взема парче марля, например. Всяко проведено наблюдение остава като дигитален запис в апарата.

Десет години отделението е ползвало друг видеогастроскоп, който е амортизиран и от шест месеца не работи, обясни д-р Пламен Върбанов.

„Изказвам своите безкрайни благодарности за голямата отзивчивост на Община Ловеч, на съветниците, които решиха да се закупи тази най-модерна апаратура. Това е от голямо значение за нас. Сега отпадат ограниченията за прием на пациенти и няма да ги пращаме другаде“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Румяна Нановска.

Нека се увеличат способностите за лечение в ловешката болницата, да има повече клинични пътеки и повече доволни и излекувани пациенти, каза зам.-кметът Венцислав Христов.

Д-р Румяна Нановска съобщи още, че до края на месец януари в ортопедията ще бъде доставен С-рамо (це–рамо) за рентгена, който ще осъществява моментна снимка на костите и дава перфектен рентгенов контрол.  Доставен е и нов скенер, очаква се само лицензията за него. Видеогастроскопът,  це-рамото и скенерът - това са трите неща, които са много важни за болницата, каза д-р Румяна Нановска.