Доказаха силата на "Ивермектин" срещу ковид

  • 19 януари 2021, 18:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium pills 384846 1920

Лекарството „Ивермектин” е оръжието, с което може да се победи коронавируса. Испански медици съобщиха за успешното приключване на пилотни изпитания за използването на медикамента.

"Нашите резултати съвпадат с тези, получени от медиците в Аржентина и Бангладеш. Въпреки малкият брой участници, които бяха включени в изпитанията, нашите опити доказаха, че "Ивермектин" понижава вирусния товар в организма на болните и способства за повишаването на концентрацията на антитела в кръвта им. Тези данни говорят за възможността да предприемем по-мащабни клинични изпитания", заяви научният сътрудник Карлос Чаккоур, цитиран от пресслужбата на Барселонския институт за глобално здравеопазване.

През пролетта на миналата година медици в Латинска Америка започнаха употребата на „Ивермектин” в качеството на експериментално средство срещу Covid-19, облекчаващо симптомите на заболяването. Това предизвика много спорове и поради тази причина испанските учени решиха да установят как препаратът действа върху жизнения цикъл на патогена.

В пилотните изпитания миналата година са участвали 12 пациенти-доброволци през месеците август и септември. Те се съгласили да бъдат подложени на експерименталната терапия в клиниката на университета в Навара. Половината от доброволците получавали стандартния пакет терапии и "Ивермектин", а останалите - плацебо и обичайния набор от лекарства.

От направените наблюдения е видно, че пациентите на споменатия препарат са оздравели по-бързо, по-рано са спрели да кашлят, по-бързо им се възвърнало обонянието и вкусът. Учените не регистрирали никакви странични ефекти от приема на високи дози "Ивермектин".

В България все още се очаква пускането на лекарството по аптеките.