Дончев към кметовете: Говоренето в аванс може да осуети инвестициите

  • 15 май 2019, 18:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2111691274

Иска ми се да направя остра забележка на кметове, които бързат в аванс да кажат кой инвеститор ще отиде при тях. Говоренето в аванс може да осуети инвестиция или програма. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Още от деня” по БНТ.

По отношение на оставките на министри от правителството Дончев посочи, че според него смяната на играчите в отбора е нещо нормално и то не само във футбола. "Оставката не е прах в очите, а поемане на отговорност от дадено лице", каза той.

„Смяната на личност не е слаба политическа маневра. Когато има обществено напрежение и съмнение, съответното политическо лице трябва да си тръгне. Но всеки случай е индивидуален. При скандал взимаме мерки”, така Дончев коментира оставката на земеделския министър Румен Порожанов от вчера.

В правителството няма кадри на ДПС, отсече той.

„ДПС не е наш скрит партньор. Подкрепа сме имали от тях по стратегически теми. Такова партньорство е неприемливо”, каза още Дончев.

Все още не е минало достатъчно време, за да кажем дали КПКОНПИ работи ефективно, смята Дончев.  „Нека й дадем време”, добави той.

„Не мисля, че някога имало нежелание да се стигне до край в битката с корупцията. По темата с офшорките съм силно скептичен, тъй като съм наясно как се пази банковата тайна по света. Не се съмнявам в намеренията на Прокуратурата и ДАНС, но познавайки международните финанси, ще им е трудно. Спор няма, че тази трудна битка трябва да бъде започната”, каза Дончев.

По думите му президентът Румен Радев се държи по-скоро като омбудсман, а не като част от държавния апарат. „Като има конкретен случай, нека го даде на службите, едва ли ще откажат да го разработят”, каза още вицепремиерът.

По думите му трябва да създаваме и развиваме квалифицирани кадри, за което е нужна концепция за мерки в образованието.  

"Икономическият ни растеж расте, но бавно. Ние се приближаваме до европейските държави, но бавно и крайно недостатъчно. За да настигаме по-бързо другите страни, ни трябват нов икономически модел и нови мерки, а не икономика на ишлемето и на евтиния труд", каза още вицепремиерът.