ДПС иска 0 лева партийна субсидия

  • 12 юни 2019, 12:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%94%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bd %d0%9f%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8

ДПС иска 0 лева партийна субсидия. "Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията", обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

"За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", каза Пеевски. И допълни: "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите". След изказването си Пеевски напусна сградата на парламента.

Тази седмица депутатите ще обсъждат субсидията за партиите. От едната страна ще бъде ГЕРБ с предложението на лидера си Борисов за намаляване на сумата от 11 лева на 1 лев, а от друга - ДПС с подкрепа от БСП, с идеята за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че днес са първите консултации с другите политически партии по предложението Данък добавена стойност да има по-ниска ставка за някои стоки. "Няма да има намаляване на Данък добавена стойност (ДДС), ако няма гаранции за намаляване на цените", декларира той. Утре депутатите от движението ще разговарят с производители на хляб и брашно.

"Значи ДДС-то, първо ще има консултации, ако ще има реално намаляване за потребителите, го искаме. Ако няма, за кой го правим? За производителите? Няма смисъл това нещо. Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини, това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни за ДДС-то на книгите, от там нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите. Ние единствено от това се вълнуваме", опита се да внесе повече яснота за действията на ДПС и Делян Пеевски.