Драматичният театър в Ловеч с премиера на „Майстори“

  • 13 септември 2019, 21:30
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium maistori3

Нов  спектакъл на Драматичен театър Ловеч „Майстори“ от Рачо Стоянов ще зарадва ценителите на театралното изкуство на 12 септември от 18 часа. Това не е първо представление в Ловеч на режисьора Бойко Илиев, който преди години постави тук пиесата „Любов под брястовете“.

„Заглавието „Майстори“ от Рачо Стоянов  е част от моята лична позиция през последните 15 – 20 години за правене на театър. Опитвам се да обърна собствения си поглед към класическата българска драматургия – Димитър Димов, Емилиян Станев. Опитвам се да потъна в този свят и това част от моята мисия“, каза режисьорът Бойко Илиев. Той благодари на  ръководството на театъра, че е приело да постави „Майстори“ на ловешка сцена. „Събрахме се добър екип и заедно се опитахме да влезем в този свят – изключително специфичен и естетски свят, с леко фолклорни заигравания. Свят от началото на 1838 г. - един особен момент на нашето Възраждане с неговите въпроси. Какво е Възраждането? Време, когато се раждат големи индивидуалности, които тръгват един срещу друг, дори и срещу Бога,“ каза Бойко Илиев.

 

Звездата на спектакъла е акрисата Елен Колева, позната от фирми като „Шивачки“, "Църква за вълци” (12-сериен филм), "Аварийно кацане”,„Чужденецът“. Водеща в Lord of The Chefs, участва в третия сезон на шоуто Dancing Stars, както и във „Фермата“.

„Аз бях посрещната много топло в Ловешкия театър. Всички се грижат за мен. Искам да кажа, че виждам голямо бъдеще пред моя млад колега Явор Костов. Неговата роля на Найден е много важна, той е много талантлив и носи много  страст. Иска се отдаденост и страт, а той ги носи в себе си. Със Слава Георгиева (майката) играя също много добре, разбираме се. Имам усещането, че се получава едно магично представление, с особена енергия, дано да я запазим за дълго,“ каза Елен Колева.

„Зрителят днес все повече се отдалечава от българското, ние ставаме западноевропейци, така губим корените си. Тази пиеса е като машина на времето – връща те в миналато“, каза младият актьор Явор Костов.

След представлението в Ловеч постановката „Майстори“ ще гостува и в София в "Нов театър – НДК“.