Древен Египет разкрива част от тайните си в Бургас

  • 07 юни 2019, 14:27
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium bb2665bce87c2aa4a17d3459d79c6f1b

Древен Египет ще разкрие част от своите тайни пред жителите и гостите на Бургас.

Това ще се случи в рамките на впечатляващата изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история", която гостува в черноморския град това лято.

Експозицията ще бъде отворена от юли до септември в сградата на Държавната опера. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до света на фараоните. Времена, в които обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар". Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за юни на тема "Летни фестивали" ТУК!