Древен обичай за здраве оживява на Чаршията край Царевец

  • 17 юни 2020, 18:52
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium 6  44

Древен обичай за здраве, изпълняван векове наред по българските земи навръх Еньовден, ще оживее на Самоводската чаршия във Велико Търново, информират от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. В старопрестолния град ще спазят традицията и ще отбележат Деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и старинните магически обреди – 24 юни.

На Улицата на занаятите ще бъде изпълнен древният ритуал по опушване с жарава на лечебните 77 треви и половина, усърдно сплетени в голям Еньовски венец. Всеки ще може да мине за здраве през него. За доброто настроение ще бъде организирана и хоротека. Празникът започва в 10,30 ч.

Заради кризата с COVID-19 тази година великотърновци и гостите на града няма да могат да си откъснат билки от венеца. Традицията обаче ще бъде спазена – всеки ще получи предварително подготвен стрък или малък букет от опушени билки. 

Организацията на празника е съобразена с противоепидемичните мерки, а за да няма струпване на хора, движението на хората по Самоводската чаршия ще е еднопосочно. 

Снимка: общината