Древна базилика и старо селище водят туристи в Струмяни

  • 10 септември 2018, 12:32
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%a1%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b8 %d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b5%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f 2

Археологическите обекти в община Струмяни привличат все повече туристи. Преди година част от обектите получиха статут на археологическа недвижима културна ценност в различни категории - "Национално значение" и "Местно значение". От национално значение е раннохристиянската базилика край село Микрево. Културна недвижима ценност от местно значение пък е праисторическото селище в местността Масовец в село Илинденци. Терените на двата обекта са определин като територии за археологическо проучване, консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности и структури. Забранен е всякакъв вид обработка на земя в района.

Не се позволяват строителни дейности с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането на недвижимата археологическа културна ценност или за осигуряване на достъп и обслужване на посетителите. В тази връзка се предвижда изграждането на защитни покрития, навеси, информационни табла, художествено и функционално осветление, пътеки.

„Факт е, че все повече туристи от страната и чужбина проявяват интерес към тези антични находки в нашата община. С времето техният брой ще се увеличава, затова е необходимо да се социализират въпросните обекти”, твърдат от община Струмяни.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!