Древни тракийски обичаи оживяха на фестивал в Минерални бани (ГАЛЕРИЯ)

  • 24 септември 2016, 14:51
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium m 1

[gallery size="medium" link="none" ids="80845,80846,80847"]

Пъстра феерия от фолклорни ритми и великолепието на съживени древни ритуали превърнаха националния курорт Минерални бани отново за два дни в столица на гроздето, виното и автентичния фолклор.

В курортното селище се проведе възстановеният фестивал на клубовете за народни танци „С хоро на гроздобер”. Форумът е организиран от Фолклорен клуб “Славяни” – Хасково, с подкрепата на кмета Мюмюн Искендер и община Минерални бани.

В петък празникът започна с възстановка на древния тракийски ритуал „Гроздобер”. В събота сутринта девойки в бели премени намачкаха с боси нозе набраното грозде. Фестивалът е истински мост между хилядолетните традиции на лозарството и винарството в Минерални бани, започнали още по времето на траките и съвременността, чрез неповторимия и самобитен български фолклор.

Фестивалът се провежда за втори път след кратко прекъсване. „Ще се опитаме да съхраним този хубав празник и да го направим традиционен”, каза кметът Мюмюн Искендер.

В програмата се състезават 10 клуба – от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, селата Радиево, Добрич, Стамболийски и от Хасково. Фестивалът не е с конкурсен характер, но ще има много награди и изненади. Концертната програма откри детския танцов състав “Пъстра китка” от СУ “Васил Левски” – Крумовград, лауреат на традиционния международен етно фестивал.

Добра реколта от грозде отчитат тази година производителите от Сусам, където са най-големите масиви около Минерални бани. Добивът е малко по-нисък от обикновено – 700-800 кг от декар, но пък за сметка на това гроздето е с изключително високо качество и от него се очаква да стане великолепно грозде, смятат грижовните лозари от Националния курорт.