Община Дряново се намира в Северна България и е една от съставните общини на област Габрово. Включва 63 населени места. В района около Дряново са открити едни от най-старите следи на живот на Балканския полуостров - в пещерата “Бачо Киро”.

Около Дряново съществували редица крепости от различни периоди и култури, което се дължи не само на добрите природни условия, но и на важното му стратегическо положение. В околностите на града се намират подстъпите към пет страропланински прохода, които били с голямо значение през римската и ранновизантийската епоха. Край днешното село Славейково възниква крепостта “Дискодуратера” (176 - 180 г.). Тя е имала за цел да брани един от важните пътни възли, преминаващи през Балкана.

Дряново е изиграл изключително важна роля по времето на Второто българско царство. Византийските хронисти го отбелязват за първи път като крепост на платото Стражата през 1186 г., когато братята Асен и Петър повеждат българите на бунт. Днешното име идва от дървото дрян, което символизирало жилавия и непреклонен дух на местните планинци.

Като останалите градове от онова време и Дряново достига разцвета си през Възраждането. През 1883 г. получава статута на град. Започват да се развиват занаятите. През 1778 г. в центъра на Дряново е построена часовниковата кула - белег за развито селище.

Една от най-емблематичните сгради е Дряновският манастир “Св. Архангел Михаил”. В района на манастира се намира една от най-интересните туристически атракции в околностите на Дряново - Дряновската екопътека.

Тук се намира Музеят на българското възрожденско строителство, известен още с името Музей “Колю Фичето”, забележителна е и Лафчиевата къща, която мнозина смятат за шедьовър на възрожденската архитектура, тъй като е построена без нито един гвоздей. В центъра на Дряново може да се види и първата релефна физическа карта на България.

Официален празник:
14 октомври

Контакти: 

5370 гр. Дряново

ул. “Бачо Киро” 19

Тел: 0676 / 72962,
72964, 72965

Факс: 0976 / 74303

dryanovo@dryanovo.bg

www.dryanovo.bg