Дъждовете спряха ремонта на храм в Мелник

  • 09 май 2017, 11:31
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 9c d0 b5 d0 bb d0 bd d0 b8 d0 ba  d0 b8 d0 b7 d0 b3 d0 bb d0 b5 d0 b4 1

Мелник-изглед (1)

Непрекъснатите дъждове в Мелник спряха ремонта на църквата „Свети Николай”, която е затворена вече 2 години и 10 месеца. В момента нито може да се извършват дейности по фасадата на светата обител, нито да се почисти в района край храма. Затова всичко е в застой. „Срещу природата не можем да направим нищо. Но не е приятно, защото се бави работата ни и скоро църквата няма да отвори врати за миряни. Тези дъждове в последните десетина дни объркаха плановете ни”, заяви отец Николай, който служи най-малкия ни град.

Пожар вилня в нея в началото на юли 2014 г. заради късо съединение. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построения през далечната 1756 година храм. Големият проблем е, че бяха изпепелени 19 ценни икони. Те няма как да се реставрират. Ще се наложи да се изографисат нови. Но това ще струва доста скъпо – няколко десетки хиляди лева. Затова заедно с кмета на Мелник – Наско Петев, организират кампания за дарения.

Иначе иконостасът, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, е почти готов. Подменена е електрическата инсталация, освежени и боядисани са стените.
Амбицията на местния свещеник и на кмета е до края на тази година пет църкви да посрещат посетители тук – сега с отворени врати са „Свети Антоний”, „Света Петка” и „Света Зона”, а в близко бъдеще се очаква да заработят и храмовете „Свети Николай Чудотворец” и „Свети свети Петър и Павел”, като последният е затворен повече от 30 години.